Behandeling

voor elk probleem een oplossing
PSYCHISCHE KLACHTEN

Bij KZ Psychologen kun je terecht voor behandeling van een grote verscheidenheid aan klachten. Je kunt daarbij denken aan de volgende zaken:

 • Somberheid en depressie
 • Angst en paniek
 • Verlegenheid en sociale fobie
 • Burn-outklachten en stress
 • Traumaklachten (PTSS)
 • Rouwverwerking
 • Negatief zelfbeeld en moeite om voor jezelf op te komen
 • Relatieproblemen
 • Boosheid en woede-uitbarstingen
 • Overmatig gebruik van alcohol of drugs
 • Gokken
 • Seksverslaving
 • Overmatig eten

Let wel, alleen wanneer er sprake is van specifieke psychische stoornissen volgens de DSM-5 wordt behandeling vergoed door je zorgverzekeraar (zie ook https://kzpsychologen.nl/praktische-informatie/).

THERAPIEVORMEN EN THERAPEUTISCHE TECHNIEKEN
Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een bewezen effectieve behandeling voor psychische klachten. CGT combineert twee vormen van psychotherapie, namelijk cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve therapie gaat ervan uit dat bepaalde gedachten onprettige of negatieve gevoelens veroorzaken. Een voorbeeld is dat wanneer je steeds denkt dat je iets niet kunt, je je hier somber door gaat voelen. In de behandeling gaan we op zoek naar dergelijke negatieve gedachten. Vervolgens onderzoeken we of deze gedachten wel helemaal kloppen. Wanneer je inderdaad geneigd bent om te negatief te denken, helpen we je een manier van denken te ontwikkelen die leidt tot meer positieve gevoelens.

 

Gedragstherapie richt zich op het veranderen van ongewenst gedrag. Samen brengen we het gedrag waar je last van hebt, evenals de situaties waarin dit zich voordoet, in kaart. Hierna helpen we je om nieuwe gedragspatronen te ontwikkelen en deze toe te passen in het dagelijks leven.

 

Voor meer informatie over cognitieve gedragstherapie, zie www.vgct.nl.

Emotionally Focused Therapy (EFT)

EFT is de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is.  In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

 

Voor meer informatie, zie www.eft.nl.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode waarmee een vastgelopen verwerkingsproces opnieuw op gang wordt gebracht, bijvoorbeeld na het meemaken van een ernstig ongeluk of mishandeling. Na dergelijke ervaringen kun je last blijven houden van zich opdringende herinneringen, nachtmerries, en flashbacks. EMDR heeft als doel herinneringen aan deze nare gebeurtenissen te verwerken.

 

Voor meer informatie, zie www.emdr.nl.

Schematherapie

Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met ernstige psychische stoornissen, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een vaak terugkomende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht.  Je leert jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.

 

Voor meer informatie, zie www.schematherapie.nl.

 

Wanneer gaan wij geen behandeling starten

In een aantal gevallen kunnen wij je geen behandeling bieden. Dit is het geval wanneer er sprake is van ernstige verslaving, ernstige persoonlijkheidsproblematiek, het plegen van (frequent) fysiek geweld, psychotische klachten, of andere psychische klachten waarvoor (kortdurende) ambulante behandeling ontoereikend is.

Wanneer wij de inschatting maken je niet goed te kunnen helpen, dan kunnen wij met je meedenken waar je terecht kunt met jouw specifieke hulpvraag.